Τώρα αναμένεται να επικεντρωθούν στον υπολογισμό των αποτυπωμάτων που αφήνουν τα μέτρα που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Σημειώνεται ότι, μετά τις ευωρεκλογές, στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου (ΕWG) αναμένεται να συζητηθούν οι επιβαρύνσεις που φέρνουν στον προϋπολογισμό οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Ήδη βέβαια ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ έχει κάνει λόγο για την πιθανότητα δημοσιονομικού «κενού» 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020, λόγω των παροχών. Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αντιτείνει ότι θα υπάρξει εισπρακτικό όφελος 200 εκατ. ευρώ, αλλά και υπέρβαση του στόχου 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα από την αύξηση της ζήτησης που θα επέλθει λόγω των μέτρων αλλά και των προσδοκώμενων εσόδων των ρυθμίσεων με τις 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και καταλογίζει στον χριστιανοδημοκράτη Ρέγκλινγκ πολιτική σκοπιμότητα.
Πάντως στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δοθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτυπώνεται το συνολικό κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εκεί θα καταγράφεται η πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.) και βέβαια θα καταγραφούν και οι θέσεις των θεσμών για τις παροχές που εξήγγειλε πριν από τις ευρωεκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η Αθήνα, πάντως, ποντάρει στις μετεκλογικές πολιτικές ισορροπίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μην υπάρξει ζήτημα παρατηρήσεων και κίτρινων καρτών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγγελίες της.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr